Legyen tánc!
2017. június 30. írta: Páli Szilveszter

Legyen tánc!

saci_tanc.jpg

Az esküvő utáni lagzik elmaradhatatlan része a tánc, ami alól nincs menekvés, senki nem bújhat ki.

De miért is tennénk, amikor a hetedhét országra szóló lagzik főbb ismertetőjegye a mulatság, és a vicces, szórakoztató, násznépet összehozó programok.

Nyitótánc

Ekkor mutatkozik be az ifjú házasok párként, hiszen ez a vacsora után első megmozdulás. Hagyományosan háromnegyedes ritmusú, általában keringő, de ma már minden stílus és forma megengedett, ezzel a szabadsággal pedig egyre több pár él is :)

tamara_tanc1.jpg

tamara_tanc.jpg

Menyasszonytánc

A menyasszonytánc a tradíciók szerint a még hajadon lány tánca volt, mielőtt asszonnyá vált volna, mára már menyecsketánc néven, a nyitótánc után következik a lagzi szinte legismertebb eleme. Ekkor a pár mindkét tagja átöltözik az esküvői ruhájából, az ifjú ara jellemzően pirosban tölti az est hátralévő részét. Általában a vacsora után, éjfélkor kezdődik, és a vőfély vagy ceremóniamester konferálja fel, övé az első tánc is.

anett_tanc1.jpg

anett_tanc2.jpg

Ezután következnek a közelebbi férfi családtagok, majd ha a menyasszony eladó válik, egy kosárba gyűjtik a kiváltásáért az adományokat.

Fontos elem, hogy a vőlegény családjának minden férfitagjával táncoljon a menyasszony, ez jelképezi ugyanis, hogy befogadta a család. A sort a vőlegénytánc zárja.

Gyertyafénykeringő

A keringő, amikor a pár egymással táncol, és csak gyertyák fénye világítja meg a parkettet, melyeket az őket körbeálló násznép tart a kezében. Ez az a megható pillanat, amikor a szülőknek mondanak köszönetet táncukkal az ifjú házasok. Van ahol az a szokás, hogy az örömszülőket is bevonják a táncokba.

niki_gyertya.jpg

Bármilyen hagyományt követünk, bármilyen tradicionális vagy inkább őrült elképzelésünk van, kezdjük el időben a felkészülést. Még egy gyakorlottabb táncosnak is kell két hónap, mire megtanulja a koreográfiát, ezért hagyjunk időt magunknak, hogy a nagy napon minden az elképzeléseink szerint sikerüljön. 

Sok boldogságot kíván a www.paliszilveszter.com!

A bejegyzés trackback címe:

https://twphotographer.blog.hu/api/trackback/id/tr5512630893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása